Nytt rum

Äntligen har vi haft möjlighet att fixa i ordning ena rummet på övervåningen:IMG_1621 IMG_1622 IMG_1628 IMG_1629 IMG_1630 IMG_1631

Syftet med detta rum är framförallt att det kommer att utnyttjas av de barnen som är vakna efter lunch och de som vaknar eftersom (de äldre barnen) alltid tillammans med en pedagog. Här har vi gjort rum i rummen. ena hörnet består av en läshörna där barnen ska bli inspirerade till att läsa böcker. En det andra hörnet finns en bilmatta med bilar, lastbilar och andra fordon samt vägskyltar. Fokus på matematik finns på andra sidan rummet. Här får barnen sortera olika djur på olika former och färger. Samt lära sig hantera en kassaapparat med varor och pengar. Så här kommer rummet se ut ett tag framöver tills vi ser om detta intresserar barnen.

Appar

Nu är det dags att byta appar som barnen får använda. Vi tycker att de appar som vi tidigare nämnt har varit relevanta för barnen men att det är dags för dem att testa något nytt. Nya appar med nytt syfte. Dessa är:

Pettsons uppfinnigar – idén är man skall hjälpa Pettson att bygga uppfinningar. Det är ett klurigt spel där man drar delar som finns utanför uppfinningen till rätt plats. Delarna är kugghjul, duschmunstycken, slangar, rep m.m. Varje maskin har endast en enda lösning. Man kan säga att man är styrd i hur uppfinningens delar skall monteras ihop. Det är dock inte helt självklart hur delarna monteras och om det krävs någon särskild ordning. För att lyckas krävs det en del experimenterande. Appen är väldigt barnvänlig. Utseende och musik ger en glädjekänsla. Barnen får öva på sina teknik kunskaper.

”Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap” (Lpfö98/10)

Toca store – Denna app utspelar sig i en affär där man kan handla massor med saker; alltifrån frukt till leksaker. Man kan vara ett eller två barn som leker tillsammans. Leker man själv får man agera både säljare och köpare – eller så kan man ta hjälp av ett gosedjur.

Spelet fungerar så att man först får välja vilka varor som skall salurföras i butiken. Man väljer ut fem varor av 28 möjliga alternativ. Varorna hamnar i fem korgar som sedan köparen får får välja mellan. Köparen drar den vara hen vill köpa till kassan och säljaren väljer då vad varan skall kosta genom att trycka in en siffra mellan 1 och 5 i kassaapparaten.

Appen är en väldigt bra för att man lär sig kommunicera, att förhandla, att turas om och att ta olika roller (Om man spelar två och två) annars får man naturligt in matematiken.

”Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att urskilja, uttrycka, undersöka och använda matematiska begrepp och samband mellan begrepp” (Lpfö98/10)

Stadens Hjältar – Digitala böcker om räddningsfordonen i den lilla staden där alla får vara hjältar! Här får vi följa med på fantastiska och spännande äventyr tillsammans med Palle Polisbil, Bella Brandbil och alla det andra vännerna i staden. Stadens Hjältar innehåller mycket värme, betonar vikten av en stark vänskap och vad vi kan uppnå genom att hjälpa varandra. Ett annat sätt att lyssna till en saga och därmed utveckla språket.

”Förskollärare ska ansvara för att arbetet i barngruppen genomförs så att barnen stimuleras och utmanas i sin språk-och kommunikationsutveckling” (Lpfö98/10)

Den fjärde appen soundtouch använder vi igen, då vi tycker att den fångat våra minsta barnen speciellt mycket.

I Sound Touch kan barn upptäcka vanliga djur och föremål samt deras läten. Det finns dessutom svensk tal så att man kan höra vad det man tittar på heter. Appen är riktigt intuitiv och enkel att använda. Det finns ingen meny och det enda man som barn behöver kunna är att trycka på skärmen. Längst ner på skärmen kan man växla mellan sex olika kategorier av bilder; tama djur, vilda djur, vildfåglar, fordon, musikinstrument och hushåll