Påsklov

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on StumbleUponShare on TumblrShare on LinkedIn

Tiden mellan sport- och påsklovet är som en annan tid. Både för elever och lärare. Det krävs att man är lite på tå för att hinna det som är tänkt.

Det är tur att jag har så skickliga elever som alltid lyckas slutföra det de arbetar med. När vi sedan utvärderar så tycker jag speciellt 9:orna som jag tränat detta på, utvecklat sitt sätt att se på kurserna och sin egen inlärning. De kommer ofta med konstruktiva förslag på hur de skulle kunna träna en förmåga och hur jag skulle kunna förädla en kurs. Det är helt fantastiskt tycker jag. Det är därför jag aldrig brukar se mig och eleverna i ett lärar-elev perspektiv. Vi är kollegor som jobbar mot samma mål. Att nå drömmar!

Att i grunden vara en positiv människa och medvetet alltid försöka se möjligheterna och lösningarna är så fantastiskt kul tillsammans med eleverna. Det är där man får sin största energi. De vill förändras och utvecklas. Att bli skicklig i SO har de senaste åren blivit nästan en hederssak. Jag måste erkänna att jag är ganska stolt över att SO fått så stor del av elevernas vardag – speciellt då SO är ”världens ämne”.

Det är som jag tidigt säger till mina nya elever. Det måste alltid få vara okej att vara duktig. Som medmänniska ska man alltid uppmuntra när någon gör någonting bra. Det stärker synen på sin egen roll, samtidigt som man själv mår bra av att få berömma någon annan. Därför måste vi som lärare våga vara lika modiga med varandra. Det får aldrig vara så att det inte ska få vara okej att vara duktig. Det finns flertalet exempel på tillfällen jag varit med om eller sett då det inte varit okej att t.ex. arbeta hårt eller utmärka sig positivt. Denna jantelag måste arbetas bort!

Det går bara att justera då vi som lärare slutar att felsöka. För det är någonting vi lärare gör för mycket. Det är som flera vänner och elever har sagt till mig. Du är inte urtypen för en lärare. Du är för positiv och glad. Du försöker också alltid först se det som vi gjort bra och hitta det som jag kan utveckla. Personligen tar jag det som en komplimang. Framför allt för att jag vågar vara annorlunda. Men, också för att jag varje dag vågar vara positiv och alltid försöka se det som är bra. Det är också någonting jag varje dag förväntar mig av alla mina medmänniskor.

Det finns flertalet människor som gjort sig väl förtjänta av detta lov!

Nu ska jag luta mig tillbaka och ha lov. I helgen så har jag jour åt räddningstjänsten. Håller tummarna att det inte ska inträffa någonting. Det är många på vägen en dag som denna. Se er för och kör försiktigt.

Ha en bra dag :)

/En påskande SO-lärare…

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on StumbleUponShare on TumblrShare on LinkedIn

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>