#8: Näringen med Sofia Andersson Lundberg

Hon är konsertarrangören som får saker att hända. Hon växer av att se andra växa och lär unga människor att tro på sig själva. Hon ser Skellefteå som en enda stor Legosats som bara väntar på att byggas. Men för några år sedan kunde hon knappt vänta på att lämna staden. Hon heter Sofia Andersson Lundberg och hon har mycket att säga. Så lyssna!

Pod_SofiaAL

#6: Näringen med Nina Nyman

”Jag är bara en vanlig sömmerska med alldeles för stora drömmar”, säger Nina Nyman, klänningsmäklaren som vägrar att kalla sig företagare. Trots detta driver hon Bröllopsstudion i Skellefteå, där hon dagligen tar emot gamla klänningar och blivande brudar. Hör henne berätta om allt från vigselflottar i Skellefteälven till behovet av mentorer och kunder som svimmar.

Ninany

 

#5: Näringen med Tomas Ekström

Han är det ultimata beviset på att en hobby kan bli väldigt lönsam. Tomas Ekström gick från en framgångsrik idrottslig karriär inom discgolf till att grunda och leda Latitude 64 – en mångmiljonindustri som sätter discar i händerna på utövare världen över. Och allt började i Bergsbyn …

_POD_Tomas

#4: Näringen med Maria Ottosson

Maria Ottosson var 25 år när hon köpte sitt första hyreshus. Därmed gav hon sig in i en kraftigt mansdominerad bransch. Det har varit långt från enkelt, men det har inte hindrat henne. Hon har bokstavligt talat kavlat upp ärmarna och gjort grovarbetet. I dag driver hon Älvsbacka Fastigheter med ett imponerande bestånd av fastigheter i Skellefteå. Här berättar hon om livet som företagare, arbetsgivare, hyresvärd och människa.

Pod_MariaOttosson

#3: Näringen med Anna Larsson

När restaurangen Nygatan 57 serverade sina första gäster hade de konceptet klart: ”Vi ska vara ledande i utvecklingen av Skellefteås mat- och dryckeskultur.” Fyra år senare har de kommit långt. Hör grundaren och vd:n Anna Larsson berätta om matkultur, engagemang och utvecklingen i Skellefteå. Men även om barndomsdrömmen att bli en indian.

_POD_Anna

# 2: Näringen med Viktor Lindbäck

I det andra avsnittet av näringslivskontorets podcast Näringen möter vi Viktor Lindbäck, vd för Rezise Design. Viktor är en ung entreprenör som gör sitt yttersta för att skapa framtidens klassiker inom möbeldesign. Hör honom berätta om sin syn på företagande, varför han hoppade av skolan och förhoppningar inför framtiden.

Victor Lindbäck

#1: Näringen med Petter Mikaelsson

I premiäravsnittet av näringslivspodden Näringen möter vi entreprenören Petter Mikaelsson, vd på Repay. Petter utsågs nyligen till Årets näringslivsprofil på Alvargalan i Skellefteå och är i full gång med att sjösätta sitt nya projekt – entreprenörskolan No Plan B. I programmet får vi veta mer om Petter, hans resa och planer, men även hans tankar om hur Skellefteå kan skapa ett bättre företagsklimat.

Petter Mikaelsson

Ny podd uppmärksammar näringslivet i Skellefteå

Med den nya podden ”Näringen” gör näringslivskontoret i Skellefteå kommun en insats för att ytterligare synliggöra näringslivet i Skellefteå. Podden kommer att bjuda på en serie inspirerande möten med företagsamma profiler och lyfta frågor om Skellefteås framtid. Premiäravsnittet ligger ute från torsdag, 12 mars.

Det är Bengt Ivansson, näringslivschef i Skellefteå kommun, som bjuder in gäster till programmet och intervjuar dem.

– Så vitt jag vet är jag den enda näringslivschefen i Sverige som gör en podd. Det är en ny erfarenhet för mig. Men jag har själv en bakgrund som företagare och känner väl till den tillvaro de lever i. Sedan är jag väldigt nyfiken på människor och deras berättelser. Det i kombination med ett brinnande intresse för samhällsutvecklingen och tillväxten i Skellefteå gör att jag är jätteladdad inför det här, säger Bengt.

”Näringen” ska öka kunskapen om näringslivet i Skellefteå, men förhoppningsvis kan programmen även inspirera och skapa debatter.

– Skellefteå har en väldig bredd i sitt näringsliv som spänner från den traditionella industrin till kreativa näringar med företag i absolut världsklass. Men jag tror att folk generellt sett är ganska ovetande om det. Jag och mina kollegor gör hundratals företagsbesök varje år och häpnar hela tiden över den innovationskraft som finns här. Vi vill sprida budskapet och poddradio är en bra kanal att göra det i.

Premiärgäst är Petter Mikaelsson som nyligen utsågs till Årets näringslivsprofil vid Skellefteås näringslivsgala, Alvargalan. Petter är vd för Repay och är i full gång att sjösätta sitt nya projekt, entreprenörskolan No Plan B.

– Vem är en bättre premiärgäst? Petter personifierar ordet entreprenör och har många kloka saker att säga. Inte minst om idrottens betydelse för framgångsrikt företagande.

Bland kommande gäster märks bland andra Thomas Ekström, världsmästare i discgolf och vd på Latitude 64, Sofia Andersson Lundberg, vd på For Events, Viktor Lindbäck, vd på Rezise Design samt Marie Andersson och Inger Ögren som tillsammans driver Ingmar Inredning.

Men Näringen kommer inte enbart att handla om entreprenörer och deras resa. Skellefteå har ett mål om att vara 80 000 invånare år 2030 och i det arbetet finns många frågor som rör näringslivet och dess förutsättningar.

– Allt hänger ihop och det finns mängder av frågeställningar att behandla. Hur behåller vi ungdomarna, vad skapar ett nytt kulturhus för förutsättningar, hur får vi fler företag att etablera sig här och kan spelindustrin göra oss till norra Sveriges Silicon Valley, är bara några exempel. Jag ser fram emot många givande samtal, säger Bengt.