Vilande blogg

Eftersom mina kära bloggkollegor har en del andra uppdrag detta läsår har jag fått hålla igång det mesta här på egen hand. Det är svårt att hinna med så många andra sysslor som man måste göra som lärare. Vi får nog se denna blogg som vilande för tillfället. Ha en fin vår allihop!

Publicerat i Allmänt | Lämna en kommentar

Göra serier och öva verbformer

Nu övar mina sjuor på olika verbformer. De gör serier om sig själva och sin dag. Bildtexten är skriven i 3:e person och så gör de pratbubblor där de skriver i jag-form. En jättebra skrivövning med både klockslag, frukost och diverse aktiviteter under en dag. Vi har kapitel 9 i boken Vale som stöd.

 

Publicerat i Spanska | Lämna en kommentar

Göra fimer

Jag brukar låta mina åttor göra en film om sig själva i programmet Photostory men skulle vilja hitta något nytt att använda. Är det någon som har något tips? Hör av er!

Publicerat i Allmänt | Lämna en kommentar

Boktips: Lärandematriser!

Jag har läst boken Lärandematriser skriven av Johan Alm och den har hjälpt mig att fortsätta utveckla elevvänliga matriser som verkligen hjälper dem att förstå vad som bedöms och vad som krävs för att förbättra sig. Jag kan varmt rekommendera den 🙂

Lärandematriser

Publicerat i Allmänt | Lämna en kommentar

Filmtips

Före jul gick jag tillsammans med en klass på skolbio för att se den franska filmen Nykomlingen (Le Nouveau). Den handllar om Benoit som är ny i klassen och i storstaden Paris. Att komma in ny i en klass visar sig svårare än väntat och den första skoldagen blir en prövning. Benoit blir satt på plats av den styrande klicken och de enda som välkomnar honom är klassens “töntar”. För att bli populär och få chans på Johanna (som är en svensk tjej), kommer Benoits farbror på idén att anordna en fest…Det är en film om utanförskap, vänskap och allas lika värde. Eleverna tyckte mycket om filmen och biobesöket avslutades med en lång applåd.

Efter biobesöket hittade jag filmen på Mediawebben! Det går alltså att streama den i klassrummet. Så det är mitt filmtips till franskundervisningen i åk 6 eller 7 eftersom jag tycker att den passar bäst i dessa årskurser.

Publicerat i Franska | Lämna en kommentar

Ocho apellidos catalunas

Gillade du filmen Ocho apellidos vascos så finns det en uppföljare: Ocho apellidos catalunas. Den har samma tema men nu är det fördomar om den katalanska befolkningen som synas i sömmarna. Har du tillgång till Netflix så finns den där:)

Publicerat i Spanska | Lämna en kommentar

Språkcafé i Skellefteå

Under novemberlovet 2016 åkte 19 lärare i Skellefteå kommun på fortbildningsresor till England och Spanien. Torsdag den 2 februari blir det en presentation av de dessa resor. Nästa novemberlov finns det en ny möjlighet för engelsklärare då det anordnas ytterligare en fortbildningsresa. Kom och få inspiration för att söka plats! Se bifogad fil för mer information.

Välkomna!

sprakcafe-levla-spraket-inbjudan

Publicerat i Allmänt | Lämna en kommentar

Fortbildning i Málaga – en vecka med ”språklycka”

Så här två månader efter hemkomsten från min och mina kollegors fortbildning i Málaga tänkte jag försöka summera den lite. Vi fick under novemberlovet vara med om en mycket intensiv vecka i södra Spanien med ett härligt språkbad och nya erfarenheter. Jag åkte hem med inspiration om att göra lite nytt och lite på annat sätt. Dels var det kursen i sig som främst gav språkträning för mig och kunskaper i vad Spanien är idag men även att umgås och bo med andra goda kollegor som undervisar i spanska som gav mersmak i att göra om, prova annat och söka nya vägar för att inspirera mina elever.

Läs mer

Publicerat i Spanska | Lämna en kommentar

Elevspel.se

http://www.elevspel.se  kan man träna svenska, engelska, spanska, franska och tyska.

Publicerat i Allmänt | Lämna en kommentar

Appar för undervisning i spanska

Till er som har tillgång till appar i undervisningen bifogar jag ett dokument där elever har utvärderat några appar som finns tillgängliga för undervisning i spanska

 

appar-for-undervisning-i-spanska

Publicerat i Spanska | Lämna en kommentar