På bygg- och miljönämndens sammanträde i november antogs byggnadsordningen för Centrala stan. Alla hus, utpekade eller inte, är givetvis värdefulla, men husen som är med i byggnadsordningen anser vi vara särskilt värdefulla. I byggnadsordningen beskriver vi vilka miljöer och hus som är särskilt värdefulla att bevara för framtiden, och vad som är viktigt med dem. De blir alltså vad man brukar kalla ”k-märkta”, läs mer om k-märkning på kommunens hemsida.

Det här arbetet har vi gjort tillsammans med byggnadsantikvarierna på Skellefteå museum, men framförallt ihop med er skelleftebor som via Norran, Facebook och kundtjänst kommit in med tips och synpunkter. Efter dialog med berörda fastighetsägare har vi bearbetat förslaget (hus har både strukits och tillkommit på listan) och här nedan kan du – i ett utdrag ur byggnadsordningen – läsa om de hus vi pekat ut. Vi bifogar även listan på de hus vi inte längre anser ska vara utpekade. Det innebär på intet sätt att de ska bort eller rivas, utan just bara att de inte är mer värdefulla än andra hus.

http://blogg.skelleftea.se/stadsplanering/files/2012/11/BO_Centralastan_arbetsmaterial-utdrag.pdf

http://blogg.skelleftea.se/stadsplanering/files/2012/11/BOCS-SM-BMK-RATADE.pdf

När vi har gjort de sista finputsningarna på byggnadsordningen kommer vi lägga upp den på kommunens hemsida.

Tagged with:
 

2 Responses to Byggnadsordningen för Centrala stan antagen!

 1. Sofia Henricsdotter skriver:

  Från fikabordet på jobbet:
  Profilera Guldstaden genom att klä de två höghusen på Stålbergstomten med bladguld! Skellefteå behöver motsvarigheter till exempelvis Margots tuttar i Umeå, så mitt förslag är att höghusen på kallas Guldspirorna!
  Eller måla husen med guldockra? Gör fönsterbågarna i gulmetall?
  Vi vill gärna se guldfärgade taxibilar och bussar på våra gator!

  Guldstaden är ett begrepp som fler av oss känner oss hemma med, än det konstiga Skell Eftea – ge idéerna plats.

  • Carl-Henrik skriver:

   Det är fritt fram för den som vill bygga att utforma sitt hus med de fasadmaterial de önskar, så länge de följer eventuella detaljplaner och har beviljade bygglov. Det är inte kommunen som bygger husen på Stålbergstomten så jag får be dig att skicka din önskan till HSB, som är de som tänker bygga där.

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.